27%Herbata Poleska Polesia Czar

Herbata Poleska Polesia Czar

Na stanie - 0.050 kg
27%Herbaty Nałęczowskie Owocowa

Herbaty Nałęczowskie Owocowa

Na stanie - 0.050 kg
27%Herbata Lubelska Jaśminowy Ogród
27%Herbaty Nałęczowskie Lipowa

Herbaty Nałęczowskie Lipowa

Na stanie - 0.050 kg

Herbaty Lubelski Stół to herbaty owocowe, zielone i czarne wzbogacone o suszone owoce, kwiaty i zioła występujące w naturze na Lubelszczyźnie.  
Wśród HERBAT OWOCOWE znajdują się herbaty roztoczańskie, poleskie i nałęczowska. Skąd wzięły sie ich nazwy?  Warto wiedzieć, że dobrej jakości herbata owocowa nie zawiera liści herbaty, a jedynie susz z owoców lub ich suszone kawałki. Herbaty owocowe Lubelski Stół powstały na bazie hibiskusa i zawierają jedynie naturalne, charakterystyczne dla regionu z którego pochodzą składniki – suszone owoce maliy, aronii, dzikiej róży, żurawiny i in. Czy znacie zalety herbat owocowych? Herbata owocowa jest smaczna i zdrowa. Nie zawiera kofeiny, dlatego, w odróżnieniu od tradycyjnej herbaty nie ma działania pobudzającego. Wiele osób pije ją regularnie, zastępując nią inne napoje. W chłodne dni rozgrzewa, a schłodzona znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia.Herbata owocowa ma również właściwości zdrowotne, które zależą od składników, z których została zrobiona. Hibiskus w herbacie działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, pomaga łagodzić kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia po chorobie, aronia jest bogata w witaminy (m.in. wit. z grupy B, wit. C i wit. E), rutynę, wapń, żelazo, jod. Wspiera układ krwionośny, reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia przemianę materii, żurawinowa  ma działanie przeciwbakteryjne, zawiera m.in. wit. C. Wspomaga pracę układu moczowego, warto ją pić w przypadku skłonności do częstych infekcji pęcherza moczowego, chorób nerek, a także w przypadku kamicy nerkowej. dzikia róża – jest bogata w przeciwutleniacze, przyspiesza spalanie tłuszczu, zawiera wit. C, poprawia odporność, pomaga w łagodzeniu bóli stawów, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, malina to cenne źródło kwasów organicznych, witamin, składników mineralnych, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, napotne, znakomicie rozgrzewa w chłodne dni, a zawarte w niej przeciwutleniacze mogą pomagać obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi.Jak parzyć herbatę owocową?
By herbata owocowa zachowała smak i właściwości owoców, z jakich powstała, należy parzyć ją w odpowiedni sposób. Suszu nie zalewamy wrzątkiem – do filiżanki, kubka lub specjalnego zaparzacza należy wsypać łyżeczkę herbaty, zalać ją wodą o temperaturze nie wyższej, niż 90-95 st. C, czas jej parzenia to zwykle ok. 7-10 minut. Po tym czasie warto usunąć owoce lub susz, bo zbyt długo parzone mogą sprawić, że herbata stanie się zbyt gorzka lub cierpka. 

baner
Szybka wysyłka w 24h

Zamówienia realizujemy niezwłocznie

Gwarancja smaku i jakości

Prosty i wyłącznie naturalny skład produktów wykonanych wg tradycyjnych receptur

Produkt lokalny z Lubelszczyzny

Produkty od wytwórców z Lubelszczyzny powstałe na bazie własnych upraw

Mój koszyk (0 produktów)

Brak produktów w koszyku.