Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Herbaty Lubelski Stół to:

  • herbaty owocowe,
  • herbaty zielone
  • herbaty czarne
  • herbaty funkcjonalne (ziołowe)

wszystkie są wzbogacone o suszone owoce, kwiaty i dodatki występujące w naturze na Lubelszczyźnie.

Herbaty owocowe Lubelski Stół zawierają jedynie naturalne składniki – suszone owoce, suszone kwiaty, suszone zioła i inne składniki charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą, występujące tutaj w naturze i uprawiane lokalnie. Wśród nich można znaleźć żurawinę, dziką różę, malinę, aronię, bławatek, nagietek i in.

Bazą herbat owocowych jest hibiskus, a w ich składzie nie ma liści herbaty, dlatego nie mają one działania pobudzającego (nie zawierają kofeiny). Herbaty owocowe mają jednak wiele innych zalet, dzięki którym są nie tylko smaczne, ale także zdrowe!

Herbaty owocowe są dobre latem, w gorące dni, można je wówczas pić schłodzone, z dodatkiem lodu, lub świeżych liści np. mięty. Tak przygotowane wyglądają bardzo efektownie i co najważniejsze – znakomicie gaszą pragnienie. Z powodzeniem mogą zastąpić słodkie soki, czy napoje, a nawet wodę.

Herbaty owocowe są również świetne w chłodne, jesienne, czy zimowe dni. Napar z herbaty owocowej działa rozgrzewająco, a jej kolor i zapach przywołuje wspomnienia gorących letnich dni. Herbatę owocową podawaną na gorąco można wzbogacić o np. goździki, cynamon.

Wiele osób pije herbaty owocowe regularnie ze względu na ich właściwości prozdrowotne, które są uzależnione od składników, z jakich dana herbata jest skomponowana.

Hibiskus (suszone kwiaty) – który jest bazą wszystkich naszych herbat owocowych, to roślina znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych
Aronia (suszone owoce) – zwana czarnym złotem, działa zbawiennie na układ krwionośny, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga przemianę materii
Żurawina (suszone owoce) – słynie ze zbawiennego działania na układ moczowy
Dzika róża (suszone kwiaty, owoce, otarta skórka z owoców) – naturalne źródło młodości: wspomaga spalanie tłuszczy, bogata w przeciwutleniacze, znacznie podnosi odporność na infekcje
Malina (suszone owoce, suszone liście) – zwana naturalnym antybiotykiem, działa napotnie, ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgorączkowe
Bławatek (suszone płatki kwiatów) – ma działanie przeciwbakteryjne, dobry na problemy z układem moczowym
Nagietek (suszone kwiaty) – nie bez powodu nazywany nagietkiem lekarskim, ma właściwości wspomagające układ trawienny: łagodzi dolegliwości żołądka i jelit, stosowany w przypadkach niestrawności

Jak przygotować idealny napar z owocowej herbaty?

  • Ilość mieszanki suszu zależy od indywidualnych upodobań, jednak zazwyczaj stosuje się 1 łyżeczkę suszu na 250 ml wody.
  • Warto wiedzieć, że nie powinno się zalewać suszu wrzątkiem, lecz przegotowana wodą o temperaturze ok 90, maksymalnie 95 st. C.
  • Idealny czas parzenia herbaty owocowej to 7-8 minut, nie dłużej niż 10 min. Najlepiej herbatę owocową parzyć pod przykryciem
  • Po zaparzeniu dobrze jest odcedzić napar (polecamy stosować zaparzacze), aby herbata nie była cierpka, lub gorzkawa

Wśród herbat owocowych Lubelski Stół znajdują się:

  • herbaty roztoczańskie,
  • herbaty poleskie
  • herbata owocowa nałęczowska
  • herbata owocowa lubelska