Wyświetlanie 1–12 z 22 wyników

Miód pitny to alkohol powstający w procesie fermentacji naturalnego miodu pszczelego. Historia tego trunku jest długa, bo, jak łatwo się domyślić, miód pitny jest znany i produkowany na całym świecie tak długo, jak długo znany jest miód pszczeli.

W Polsce miód pitny cieszył się dużą popularnością i uważany był za trunek ekskluzywny, spożywany na wystawnych ucztach i przyjęciach w bogatych domach. Z tego powodu polskie miody pitne sporządzane były z wielką uwagą i troska o najwyższą jakość i uchodziły za jedne z najlepszych na świecie.

Warto wiedzieć, że miody pitne posiadają właściwości miodu pszczelego, z jakiego zostały zrobione. Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego, od lat są spożywane w przypadkach infekcji i przeziębień, jednak, ze względu na zawartość alkoholu, jedynie w umiarkowanej ilości i wyłącznie przez osoby pełnoletnie.

Tradycje spożywania miodów pitnych przetrwały w Polsce do dzisiaj, dlatego Polska, a w Polsce Lubelszczyzna, jest aktualnie regionem, w którym produkuje się najwięcej miodów pitnych na świecie.

Rodzaje miodów pitnych

Obecnie, oferta miodów pitnych jest szeroka. Rodzaj miodu pitnego jest uzależniony od ilości miodu pszczelego użytego do sporządzenia brzeczki (roztwór miodu pszczelego z wodą) poddanej następnie fermentacji. Rozróżnia się cztery rodzaje miodów pitnych:

Miód pitny półtorak

(1 objętość miodu + 0,5 objętości wody) – posiadają najwięcej alkoholu (do 18%), leżakują ok 10 lat, dlatego nazywane są miodami królewskimi. Polskie półtoraki, od 2008 roku posiadają oznaczenie TSG (Traditional Specjalisty Guaranted) nadawane przez Komisję Europejską w celu ochrony produktów tradycyjnie produkowanych z tradycyjnych surowców.

Miód pitny dwójniak

(1 objętość miodu + 1 objętość wody) – posiadają zawartość alkoholu do 16%, charakteryzuje je długi okres leżakowania (8-10 lat), dlatego również, nazywane są miodami królewskimi

Miód pitny trójniak

(1 objętość miodu + 2 objętości wody) – posiadają zawartość alkoholu 12-15%, okres leżakowania wynosi 8 miesięcy. Często, określane są jako miody pitne półwytrawne.

Miód pitny czwórniak

(1 objętość miodu + 3 objętości wody) – posiadają zawartość alkoholu do 9-12%, spożywać je można już po 6 miesiącach leżakowania, lekkie, deserowe, najmniej popularne

Ogólna charakterystyka miodów pitnych

Obecne w naszej ofercie miody pitne mogą być wzbogacone składnikami nadającymi mu oryginalny smak i charakter: syrop z mięty, anyż, chili i in.

Jak podawać miód pitny

Nie wszyscy wiedzą jak i w czym powinno się podawać miody pitne.

Dawniej do podawania miodów pitnych służyły gliniane kubki, dzbanki i bukłaki. Śladem po tej tradycji są gliniane butelki, w których często miody pitne są sprzedawane. Obecnie miody pitne są podawane na wiele sposobów, w kieliszkach, kubkach, lub szklankach do drinków.

Miody pitne można podawać w różnych temperaturach:

  • W temperaturze pokojowej – w kieliszku, lub glinianym naczyniu jest to najbardziej tradycyjna, popularna i polecana forma picia miodu pitnego
  • Na zimno, w kielichach, kubkach, jako dodatek do dań mięsnych
  • Na gorąco – w kubkach, dzbankach, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, pokrojonej pomarańczy, jako grzaniec w czasie zimowych imprez plenerowych
  • Jako dodatek – miód pitny może być bazą marynaty, składnikiem deseru, dodatkiem do sosu

Miody pitne są zakorzenione w polskiej tradycji i kuchni od stuleci. Warto sięgać po nie, tak jak nasi przodkowie, w celu uświetnienia najważniejszych uroczystości.

Miody pitne do świetny pomysł na oryginalny prezent dla rodziny, przyjaciół i znajomych, z różnych okazji, zwłaszcza, że większość jest opakowana w bardzo ciekawy sposób, czym wyróżniają się spośród innych alkoholi.

Miód pitny Dominikański

W naszej ofercie znajdą Państwo również miody Pitne Dominikańskie, których receptury mają wiele lat. Cieszą się dużym zainteresowaniem wśród naszych klientów!