Miód pitny to alkohol powstający w procesie fermentacji naturalnego miodu pszczelego. Historia tego trunku jest długa, bo, jak łatwo się domyślić, miód pitny jest znany i produkowany na całym świecie tak długo, jak długo znany jest miód pszczeli.

W Polsce miód pitny cieszył się dużą popularnością i uważany był za trunek ekskluzywny, spożywany na wystawnych ucztach i przyjęciach w bogatych domach. Z tego powodu polskie miody pitne sporządzane były z wielką uwagą i troska o najwyższą jakość i uchodziły za jedne z najlepszych na świecie.

Warto wiedzieć, że miody pitne posiadają właściwości miodu pszczelego, z jakiego zostały zrobione. Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego, od lat są spożywane w przypadkach infekcji i przeziębień, jednak, ze względu na zawartość alkoholu, jedynie w umiarkowanej ilości i wyłącznie przez osoby pełnoletnie.

Tradycje spożywania miodów pitnych przetrwały w Polsce do dzisiaj, dlatego Polska, a w Polsce Lubelszczyzna, jest aktualnie regionem, w którym produkuje się najwięcej miodów pitnych na świecie.

Obecnie, oferta miodów pitnych jest szeroka. Rodzaj miodu pitnego jest uzależniony od ilości miodu pszczelego użytego do sporządzenia brzeczki (roztwór miodu pszczelego z wodą) poddanej następnie fermentacji. Rozróżnia się cztery rodzaje miodów pitnych:

  1. Półtoraki (1 objętość miodu + 0,5 objętości wody) – posiadają najwięcej alkoholu (do 18%), leżakują ok 10 lat, dlatego nazywane są miodami królewskimi. Polskie półtoraki, od 2008 roku posiadają oznaczenie TSG (Traditional Specjalisty Guaranted) nadawane przez Komisję Europejską w celu ochrony produktów tradycyjnie produkowanych z tradycyjnych surowców.
  2. Dwójniaki (1 objętość miodu + 1 objętość wody) – posiadają zawartość alkoholu do 16%, charakteryzuje je długi okres leżakowania (8-10 lat), dlatego również, nazywane są miodami królewskimi
  3. Trójniaki (1 objętość miodu + 2 objętości wody) – posiadają zawartość alkoholu 12-15%, okres leżakowania wynosi 8 miesięcy. Często, określane są jako miody pitne półwytrawne.
  4. Czwórniaki (1 objętość miodu + 3 objętości wody) – posiadają zawartość alkoholu do 9-12%, spożywać je można już po 6 miesiącach leżakowania, lekkie, deserowe, najmniej popularne

Obecne w naszej ofercie miody pitne mogą być wzbogacone składnikami nadającymi mu oryginalny smak i charakter: syrop z mięty, anyż, chili i in.

Nie wszyscy wiedzą jak i w czym powinno się podawać miody pitne.

Dawniej do podawania miodów pitnych służyły gliniane kubki, dzbanki i bukłaki. Śladem po tej tradycji są gliniane butelki, w których często miody pitne są sprzedawane. Obecnie miody pitne są podawane na wiele sposobów, w kieliszkach, kubkach, lub szklankach do drinków.

Miody pitne można podawać w różnych temperaturach:

  • W temperaturze pokojowej – w kieliszku, lub glinianym naczyniu jest to najbardziej tradycyjna, popularna i polecana forma picia miodu pitnego
  • Na zimno, w kielichach, kubkach, jako dodatek do dań mięsnych
  • Na gorąco – w kubkach, dzbankach, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, pokrojonej pomarańczy, jako grzaniec w czasie zimowych imprez plenerowych
  • Jako dodatek – miód pitny może być bazą marynaty, składnikiem deseru, dodatkiem do sosu

Miody pitne są zakorzenione w polskiej tradycji i kuchni od stuleci. Warto sięgać po nie, tak jak nasi przodkowie, w celu uświetnienia najważniejszych uroczystości.

Miody pitne do świetny pomysł na oryginalny prezent dla rodziny, przyjaciół i znajomych, z różnych okazji, zwłaszcza, że większość jest opakowana w bardzo ciekawy sposób, czym wyróżniają się spośród innych alkoholi.

baner
Szybka wysyłka w 24h

Zamówienia realizujemy niezwłocznie

Gwarancja smaku i jakości

Prosty i wyłącznie naturalny skład produktów wykonanych wg tradycyjnych receptur

Produkt lokalny z Lubelszczyzny

Produkty od wytwórców z Lubelszczyzny powstałe na bazie własnych upraw

Mój koszyk (0 produktów)

Brak produktów w koszyku.