Dlaczego Lubelski Stół?

Jest kawa ze Lwowa, jest i z Lublina.

Pomysł pojawił się latem gdy spotkaliśmy w Lublinie na Jezuickiej podróżnika i importera kawy Grzegorza. Od ponad 20 lat sprowadza najlepsze gatunki kaw z całego świata bezpośrednio z plantacji a następnie pali ją na miejscu w swojej palarni. On opowiedział nam o kawie, my o Lublinie, jego historii i szlaku kupieckim Wrocław – Lublin – Lwów założonym w 1450 r. przez króla Polski Kazimierza Jagiellończyka. To między innymi szlakiem dostarczana była kawa.

I tak z najlepszych gatunków ziaren kaw powstała kawa „Od Sztukmistrza” nawiązująca do współczesnego wydarzenia w Lublinie „Carnaval Sztukmistrzów” oraz kawa „Czart” nawiązująca do historii z przeszłości. Jakiej? Kto nie wie niech sprawdzi.

Kawa „Czart”

Jaka kawa?

Kawa Czart to doskonałej jakości kawa, która pobudzi do życia.

To mieszanka kaw, która powstała dzięki poszukiwaniu odpowiednich smaków, dopracowaniu konsystencji i kompozycji nut zapachowych.  Została stworzona doskonała mieszanka dla wszystkich, którzy lubią mocne espresso z dużą ilością cremy.

Zmieszanie wysokogatunkowej Robusty w proporcjach 1:4 z doskonałą Arabiką pochodzącą z Ameryki Południowej jak i Środkowej sprawiło, że gorycz Robusty jest mało wyczuwalna, przez co smak tej kawy jest z lekką goryczą tak charakterystyczną dla espresso, wzbogaconą jednak o nuty smakowe i zapachowe charakterystyczne dla Arabiki. Znak rozpoznawczy kawy Czart to lekka gorycz oraz nuty orzechowo-czekoladowe. Dedykowana dla prawdziwych fanów espresso – jest mniej intensywna od Silver Top Blend i posiada więcej goryczy w porównaniu do Top Blend

Charakterystyka:

Kraj pochodzenia – Brazylia 
Gatunek – Robusta 80%, Arabika 20%
Zbiory – maj/sierpień 
Metoda pozyskiwania – na sucho

Kawa „Od Sztumistrza”

Jaka kawa?

 Kawa palona Brazylia Santos 17/18, 100% Arabika,  jest jedną z najpopularniejszych kaw ze względu na swój delikatny smak i aromat, który zawdzięcza unikalnej metodzie pozyskania ziaren oraz suszenia w pełnym słońcu gdy znajdują się jeszcze w owocu. Ponieważ kawa jest suszona w kontakcie ze słodkim miąższem, profil smakowy kawy jest gęsty, słodki i kompleksowy. Jej wyjątkowe duże ziarna 17/18 to gwarancja jakości. Ziarna są starannie wyselekcjonowane, po czym średnio wypalone dzięki czemu mają stosunkowo niską kwasowość i delikatną gorycz. Główne nuty smakowe to czekolada i orzech, natomiast po ostudzeniu wyłania się delikatny smak marcepanu. Kawa polecana dla każdego, kto chce rozpocząć przygodę z degustacja kawy.

Charakterystyka:

 Kraj pochodzenia- Brazylia
Region – Mogiana, Sul de Minas, Cerrado 
Gatunek – Arabika:Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi
Zbiory – maj/sierpień
Metoda pozyskiwania – na sucho
Wysokość upraw – 800 – 1350 m.n.p.m 
Profil palenia – średnie
Smak – nuty czekolady i orzechów
Aromat – słodki
Body/cielistość – średnie
Kwasowość – niska

Mój koszyk (0 produktów)

Brak produktów w koszyku.