Oleje

Oleje tłoczone na zimno – co warto o nich wiedzieć

Czym różni się olej tłoczony na zimno od oleju dostępnego powszechnie w sklepie?

Obydwa produkty to oleje, jednak różnice między nimi są duże, a nawet bardzo duże. Najważniejsza różnica to proces produkcji.

Oleje tłoczone na zimno są pozyskiwane z różnych nasion (o zawartości tłuszczu min. 15%), które to nasiona są umieszczane w specjalnych prasach, najczęściej ślimakowych, ustawionych na odpowiednią ilość obrotów. Temperatura podczas tego procesu nie może przekroczyć 40-50 st. Celsjusza. Dzięki takiej metodzie produkcji uzyskany olej ma oryginalny, intensywny smak i zapach nasion, z których został wyciśnięty. Dodatkowo olej tłoczony na zimno ma niezwykłe właściwości korzystne dla zdrowia, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9.

Oleje rafinowane, czyli popularne oleje dostępne w sklepach są tłoczone z nasion w wysokiej temperaturze (160 st. Celsjusza), a następnie rafinowane w temperaturze 300 st. Celsjusza. Taka metoda produkcji pozbawia olej niemal wszystkich właściwości zdrowotnych, a także smaku i zapachu. Gotowy produkt charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia i brakiem osadów.

 

 

Jakie właściwości zdrowotne mają oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno są cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, zwanych również witaminą F, lub zdrowym tłuszczem. W olejach tłoczonych na zimno znajdują się również duże ilości witamin E, C, A, D. Kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3, 6 i 9, są to tłuszcze, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dlatego trzeba je dostarczać do organizmu z pożywieniem. Dodatkowe wartości zdrowotne olei tłoczonych na zimno są uzależnione od nasion, z jakich zostały wyprodukowane. Inne składniki odżywcze posiada olej konopny zimnotłoczony, inne olej rzepakowy zimnotłoczony, a inne olej lniany zimnotłoczony. Jednak każdy z olei jest wartościowym składnikiem diety człowieka, niezależnie od wieku.

Jakie są rodzaje olei tłoczonych na zimno i jakie maja właściwości?
Oleje mogą być tłoczone na zimno z przeróżnych ziaren, w których zawartość tłuszczu wynosi min 15%. Najpopularniejsze oleje tłoczone na zimno to:
olej konopny – Działa przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, przeciwalergicznie oraz antybakteryjnie, poprawia metabolizm, wspomaga pracę serca, podnosi odporność, dba o prawidłowy przebieg procesów autoimmunologicznych, zmniejsza oraz reguluje poziom złego cholesterolu, wspomaga leczenie chorób układu nerwowego oraz chorób reumatycznych, łagodzi objawy PMS, przyspiesza gojenie ran oraz zmniejsza blizny, reguluje wytwarzanie sebum, dzięki czemu sprawdza się w walce z trądzikiem, przeciwdziała łuszczycy, AZS, intensywnie odżywia, nawilża oraz regeneruje skórę, włosy i paznokcie.
olej z czarnuszki – posiada silne właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, oraz ochronne, wykazuje rownież działanie przeciwnowotworowe, zwiększa wydolność oskrzeli, w dłuższej perspektywie jest w stanie zabezpieczyć organizm przed wystąpieniem schorzeń o podłożu dieto zależnym
olej rzepakowy –  określany jako”oliwa północy” jest źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym aż 65% stanowi kwas oleinowy (najwięcej, ze wszystkich olejów), który wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest też bardzo bogaty w witaminę E i przeciwulteniacze, dzięki czemu może opóźnić procesy starzenia się organizmu. Regularne stosowanie oleju rzepakowego działa korzystnie na wzrok i minimalizuje ryzyko chorób serca.
olej lniany – wzmacnia odporność, minimalizuje ryzyko chorób układu krążenia, utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry i wspomaga leczenie chorób skóry (łupież, łuszczenie, swędzenie, łojotok), regeneruje błonę śluzową układu pokarmowego, eliminuje złogi jelitowe i obrzęki spowodowane nadmiernym gromadzeniem wody w organizmie.

Jak rozpoznać, czy olej jest tłoczony na zimno?
Wszystkie oleje tłoczone na zimno charakteryzują się wyrazistym zapachem i smakiem (w przeciwieństwie do olei rafinowanych). Oleje tłoczone na zimna są mętne, a na dnie butelki osadza się osad (natomiast oleje rafinowane są zawsze klarowne). To główne cechy, po których można łatwo rozpoznać, czy olej został pozyskany metodą tłoczenia w niskich temperaturach.

Czy w olejach tłoczonych na zimno znajdują witaminy, których nie ma w owocach?
Witaminy niezbędne dla prawidłowego rozwoju człowieka dzielą się na rozpuszczalne w wodzie (C, witaminy grupy B, PP, H, kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Warto wiedzieć, że suplementacja witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach nie będzie w pełni skuteczna, jeżeli w posiłkach nie będzie tłuszczu, w których witaminy się rozpuszczają. Oleje tłoczone na zimno są zarówno źródłem wielu witamin, jak i ośrodkiem, w którym te witaminy się rozpuszczają, przez co stają się dobrze przyswajalne. Oleje tłoczone na zimno nazywa się olejami dziewiczymi, ponieważ są aktywne biologicznie, zawierają naturalnie występujące w nich składniki.

Jak należy przechowywać oleje tłoczone na zimno?
Sposób przechowywania olei tłoczonych na zimno jest bardzo ważny dla zachowania cennych właściwości. Dlatego takie oleje trzeba kupować w sprawdzonym źródle i stosować nawet podczas transportu.
Wszystkie oleje tłoczone na zimno trzeba chronić przed światłem, ponieważ niszczy ono ich właściwości. Z tego powodu oleje takie są sprzedawane w ciemnych butelkach. Należy je również chronić przed wysoką temperaturą. Zaleca się, aby temperatura nie przekraczała 7 st. Celsjusza. W domu, olej zimnotłoczony najlepiej przechowywać w lodówce.

Do czego wykorzystać oleje tłoczone na zimno w kuchni?
Należy pamiętać, że te oleje nie nadają się do obróbki termicznej (smażenie, pieczenie) i powinny być stosowane wyłącznie do potraw przygotowywanych i podawanych na zimno. Świetnie nadają do wszystkich sałatek dodając im smaku i aromatu. Doskonale sprawdza się jako składnik pesto, czy humusu, a nawet pasty twarogowej, lub jako dodatek do pieczywa, deski serów, szparagów i wiele innych.

Dlaczego oleje tłoczone na zimno należą do grupy produktów luksusowych?
Przede wszystkim – olej tłoczony jest specjalnie na Twoje, indywidualne zamówienie. Jest to więc produkt pierwszej świeżości. Następnie olej jest dostarczany w specjalnych warunkach – warto mieć zaufanie do producenta i sprzedawcy. Takiego oleju nie kupisz w każdym sklepie. Obecność takiego oleju w kuchni i diecie świadczy o świadomym odżywianiu się, dbaniu o zdrowe składniki diety.

Gdzie najlepiej kupować oleje tłoczone na zimno?
Najlepiej kupować je u producenta i najlepiej, kiedy producent wykona go specjalnie na nasze zamówienie. Należy unikać zakupu olei, które gotowe, czekają na klienta na półce. Nie mamy wówczas pewności jaka była data ich produkcji, w jakich warunkach były transportowane i przechowywane. Nie ma też potrzeby odwiedzania producenta. Wystarczy zamówić wybrany olej w internecie, na zaufanej platformie.
Polecamy sklep lubelskistol.pl – znajdziecie na nim duży wybór olei, w różnych pojemnościach. My gwarantujemy za ich jakość i warunki transportu, aż do momentu dostarczenia do rąk odbiorcy!