Praktyczna wiedza o Lubelskim Stole

Witamy w naszym leksykonie wiedzy!
Tutaj poznacie tajniki wszystkich najważniejszych haseł, niezbędnych do zgłębienia wiedzy o naszych domowych wyrobach, poukładanych w kolejności alfabetycznej.

Zapraszamy Was serdecznie do lektury! 🙂

A

Alkohol lokalny

W ofercie Lubelskiego Stołu znajdują się lokalne alkohole, produkowane na Lubelszczyźnie, charakterystyczne dla naszego regionu:

WINA Z LOKALNYCH WINNIC

      • szlachetne WINA GRONOWE – Produkowane w sposób tradycyjny, w parciu o naturalne procesy winifikacji i dojrzewania, dzięki czemu wina zyskują bogaty smak i aromat. Wina pochodzące z rodzinnych, małych, często ekologicznych winnic są coraz popularniejsze wśród koneserów. Potrafią oni docenić ich wyjątkowe walory, bo ekologiczna produkcja win ze szlachetnych szczepów jest trudna i mniej wydajna od produkcji przemysłowej, uzyskane wino jest droższe, ale jego jakość jest nieporównywalna. Wiele win, to wina nagrodzone na polskich i europejskich festiwalach win, z rozpoznawalną wśród koneserów marką. Niektóre są trudno dostępne w kraju, ponieważ ich ilości są limitowane. W naszej ofercie znajdują się wina białe, czerwone i różowe; wina wytrawne, połwytrawne i słodkie. Wszystkie są z winnic położonych na Lubelszczyźnie w okolicach Kazimierza Dolnego, Opola Lubelskiego, czy na Roztoczu.
      • tradycyjne WINA OWOCOWE z lokalnej winnicy – nazywane niekiedy „swojakami” czy „swojaczkami”. Wina wytwarzane są według długoletniej i sprawdzonej rodzinnej receptury. Charakteryzuje je subtelny aromat oraz prawdziwy, pełny owocowy smak, a proces ich produkcji odpowiada temu stosowanemu niegdyś przez gospodarzy na wsi. Wina te są produkowane tradycyjnymi technologiami bazującymi na metodzie fermentacji i leżakowaniu moszczu z owoców, co bezpośrednio kształtuje ich smak.

MIODY PITNE LUBLIN

Tym złocistym trunkiem raczyły się już słowiańskie plemiona. W naszym kraju od dawien dawna miodosytnictwo kwitło, a dzisiaj Polska to największy producent miodu pitnego na świecie, zaś lubelskie miody pitne dominują na rynku krajowym i światowym (trafiają do takich krajów jak: USA, Hiszpania, Niemcy, Finlandia, Szwecja, Wielka Brytania, Australia, Panama, Bułgaria, Japonia)

Miód pitny Apis to jedyny polski alkohol, który Unia Europejska zarejestrowała jako produkt tradycyjny. Wysoka jakość oferowanych miodów pitnych wynika z ich prostego składu – tylko miód , woda, soki owocowe, drożdże, przyprawy, bez dodatku barwników, ani konserwantów, oraz z odpowiedniego okresu (od roku do 6 lat) leżakowania, podczas którego dojrzewa i nabiera swoich właściwości. Skrupulatnie badana jest też jakość miodu dostarczanego do produkcji z pasieki.
W naszej ofercie znajdują miody pitne:

      • półtorak,
      • dwójniak,
      • trójniak,
      • czwórniak
      • i miody kraftowe.

Polskie CYDRY RZEMIEŚLNICZE

Oferowane przez nas cydry powstają w podlubelskim rodzinnym gospodarstwie ogrodniczym. Ich produkcja opiera się na soku tłoczonym z kilku odmian jabłek rosnących we własnych sadach producenta. Produkowany tradycyjną, rzemieślniczą metodą. Przed rozlaniem do butelek cydr dojrzewa przez parę miesięcy. Dwutlenek węgla pochodzi z naturalnego procesu fermentacji alkoholowej. Refermentowany w butelce. Nie posiada dodatku wody, cukru, barwników czy aromatów. Cydr rzemieślniczy: wytrawny, mętny, musujący lub półmusujący, o zawartości alkoholu 8.3% vol. i objętości 750 ml. Sugerowana temperatura serwowania: 10 – 12 stopni Celsjusza.

B

B….

C

C….

D

D…

E

E…

F

F…

G

G…

H

H…

I

I…

J

J…

K

K…

L

L…

M

M…

N

N…

O

O…

P

P…

R

R…

S

S…

T

T…

U

U…

W

W…

Z

Z…