Miody pitne są nieodzownym elementem tradycji polskiej. Od wieków były rozpoznawalnym elementem naszej Polskiej kultury. To też istnieje wiele sposobów na podawanie pitnego miodu.
Aktualnie przy mnogości dostępnych różnych trunków — podawanie miodu pitnego może być dobrowolne, i warto eksperymentować.
Jak było kiedy?
Podawanie miodu pitnego w temperaturze pokojowej
Smakiem miodu pitnego delektowano się często w glinianych kuflach. Popijano go ze smakiem na nie jednych polskich dworkach. Aktualnie również spożywanie pitnego miodu w temperaturze pokojowej sprawdza się wyśmienicie. Świetnie do takiego spożycia sprawdzą się miody pitne dwojaki. Jeśli szukasz miodu pitnego do degustacji, sprawdź ofertę naszego sklepu: https://lubelskistol.pl/kategoria-produktu/lokalny-alkohol/miody-pitne/
Miody pitne na gorąco
W sezonie jesiennym idealnie sprawdzi się jako grzaniec. Podawany na ciepło może być serwowany z cynamonem, pomarańczą, kardamonem, w połączeniu z innym trunkiem.
Rozgrzewający trunek może poprawić jesienne samopoczucie! Jeśli jeszcze nie próbowałeś — nie czekaj!
Jako dodatek do posiłków
Miód pitny może również posłużyć jako dodatek do obiadu — np. zamiast wina. Idealnie pasuje do jagnięciny, wieprzowiny czy dań z wołowiny.
Eksperymenty
Jak wspomnieliśmy wcześniej — w dzisiejszych czasach można dobrowolnie miksować miody pitne z napojami czy innymi trunkami tworząc wyjątkowe drinki!