Lokalny alkohol

Jak podawać miód pitny?

Miody pitne są nieodzownym elementem tradycji polskiej. Od wieków były rozpoznawalnym elementem naszej Polskiej kultury. To też istnieje wiele sposobów na podawanie pitnego miodu.

Aktualnie przy mnogości dostępnych różnych trunków — podawanie miodu pitnego może być dobrowolne, i warto eksperymentować.

Jak było kiedy?

Podawanie miodu pitnego w temperaturze pokojowej

Smakiem miodu pitnego delektowano się często w glinianych kuflach. Popijano go ze smakiem na nie jednych polskich dworkach. Aktualnie również spożywanie pitnego miodu w temperaturze pokojowej sprawdza się wyśmienicie. Świetnie do takiego spożycia sprawdzą się miody pitne dwojaki. Jeśli szukasz miodu pitnego do degustacji, sprawdź ofertę naszego sklepu: https://lubelskistol.pl/kategoria-produktu/lokalny-alkohol/miody-pitne/

Miody pitne na gorąco

W sezonie jesiennym idealnie sprawdzi się jako grzaniec. Podawany na ciepło może być serwowany z cynamonem, pomarańczą, kardamonem, w połączeniu z innym trunkiem.

Rozgrzewający trunek może poprawić jesienne samopoczucie! Jeśli jeszcze nie próbowałeś — nie czekaj!

Jako dodatek do posiłków

Miód pitny może również posłużyć jako dodatek do obiadu — np. zamiast wina. Idealnie pasuje do jagnięciny, wieprzowiny czy dań z wołowiny.

Eksperymenty

Jak wspomnieliśmy wcześniej — w dzisiejszych czasach można dobrowolnie miksować miody pitne z napojami czy innymi trunkami tworząc wyjątkowe drinki!